Een van de meest besmettelijke vormen van huidschimmel is de zogenaamde ringworm. Ringworm heeft helemaal niets te maken met wormen maar bestaat volledig uit dermatofyten en dankt haar naam aan de ringvormige vlekken die op de huid ontstaan. Ringworm is zo besmettelijk dat deze gemakkelijk wordt overgedragen door huidcontact, het delen van handdoeken of haarkammen, het gebruik van het zelfde beddengoed of hoofddeksels. Het is zelfs mogelijk om besmet te raken via de bekleding van stoelen en banken in openbare ruimten. Daarnaast is het ook mogelijk om door huisdieren, of dieren in een asiel te worden besmet. Vaak gaat het dan om een andere schimmelfamilie maar de symptomen zijn hetzelfde. Losse huidschilfers die met de huid in aanraking komen kunnen al voldoende zijn voor een besmetting. Met name bij mensen met een lagere weerstand kan de huidschimmel zich eenvoudig nestelen. Ook kinderen zijn extra gevoelig voor huidschimmels.

Ringworm kan over het gehele lichaam optreden maar vaak zijn het vooral het hoofd en de voeten die als eerste worden getroffen.  Als men ringworm op de voeten aantreft dan wordt vaak de conclusie zwemmerseczeem getrokken. Vooral plaatsen op het lichaam die langdurig vochtig en warm blijven zijn gevoelig voor ringworm.

Symptomen van Ringworm

Als de schimmel zich heeft genesteld ontstaan er rode ringvormige vlekken op de huid. Als de huidschimmel zich verder uitbreidt zullen de ringvormige vlekken groter worden. De binnenste huid zal echter tekenen van genezing laten zien. De ringvormige vlekken kunnen enorm jeuken en kunnen vochtafscheiding veroorzaken. Ook gaat vaak de huid schilferen. Indien ringworm optreedt op de hoofdhuid dan is een snelle behandeling gewenst. Het langdurig wachten met de behandeling kan namelijk blijvende kaalheid opleveren.

Behandeling van ringworm

Ringworm kan vaak met dezelfde geneesmiddelen worden behandeld als andere huidschimmel aandoeningen. Meestal zijn dit zalfjes of crèmes. De bekendste zelfzorgmiddelen tegen huidschimmels zijn Lamisil Crème en Canesten Crème. Beide rekenen op korte termijn af met de huidschimmel, waarbij de huid snel zal herstellen. Uitsluitend in hele erge gevallen, waarbij een groot deel van uw huid is aangetast door de huidschimmel zal een arts pillen voorschrijven.