Vrijwel iedereen krijgt minstens eenmaal in zijn of haar leven last van een huidschimmel. Gelukkig is een huidschimmel relatief onschuldig, al kan het wel vervelende symptomen met zich mee brengen. Een huidschimmel is een schimmel die zich in de huid, nagels of haren van mensen en dieren nestelt. Meestal gebeurt dit in huidplooien of andere zones die lang vochtig blijven.

Vrijwel iedereen komt dagelijks in aanraking met huidschimmels. Meestal levert dit geen problemen op omdat de huidschimmel niet in de huid weet door te dringen. De huid heeft namelijk een beschermende functie. Er zijn echter situaties waarin de huid niet voldoende bescherming kan geven.  Op dat moment wordt de huid vatbaar voor schimmels. Wilt u huidschimmels voorkomen dan kunt u het beste onderstaande situaties proberen te vermijden:

  1. Een verweekte huid door warmte en vocht, bijvoorbeeld door te lang baden, is vatbaarder voor huidschimmels. Doordat de huid zachter is kan deze  gemakkelijker worden binnengedrongen.
  2. Een geïrriteerde of geschaafde huid is erg vatbaar voor een huidschimmel. Doordat de buitenste laag van uw huid reeds is beschadigd, neemt de  bescherming tegen huidschimmels af.
  3. Een te schone huid is ook vatbaar voor huidschimmels. Door uw huid te vaak en / of te veel met zeep te wassen worden beschermde zuren van uw huid verwijderd. De huidschimmel krijgt hierdoor vrij spel.
  4. Een verminderde weerstand is ook een veel voorkomende situatie waarbij huidschimmels zich in uw huid kunnen nestelen. Met name bij mensen die een verminderde weerstand hebben door suikerziekte, een chemokuur of een besmetting met het HIV virus lopen een vergrote kans op huidschimmels.

Conclusie

Net als met de meeste schimmelinfecties heeft uw weerstand en uw algemene gezondheid veel invloed op het wel of niet krijgen van een huidschimmel. Let dus extra op als u merkt dat uw weerstand lager is dan normaal. Eventueel kunt u uw weerstand op peil houden met extra vitaminen.